Jak vypsat výběrové řízení v oblasti marketingu?



Deset deka marketingu, aneb jak nepoptávat agenturu…

„Dobrý den, chtěli bychom propagovat naše produkty. Kolik to bude stát?“ „Dobrý den, chtěli bychom video, kolik za něj chcete?“ „Dobrý den, chceme dát do reklamy milion, co nám nabídnete?“

Přesně takové otázky nám několik firem skutečně položilo. Bez dalšího popisu. Pokud chcete vynechat zbytečnou komunikaci na začátku a ušetřit tak zejména váš čas, je dobré si určit některé základní body předem. Výběrové řízení je u reklamy běžná věc. Většina firem neskočí po první marketingovce, na kterou narazí. Často se při výběrových řízeních setkáváme s tím, že chybí podstatné informace. Jak tedy správně vypsat výběrko pro oblast marketingu?

Vaše marketingové cíle…

V prvé řadě je důležité určit si cíl. Měli byste přesně vědět, co od spolupráce s marketingovou agenturou očekáváte. Chcete zvýšit tržby? O kolik? Za jak dlouhé období? Chcete zvýšit povědomí o značce? Co to znamená? Jsou vaše cíle vůbec reálné?

Cíl je dobré mít napsaný přímo v popisu výběrového řízení. Rozhodně byste ho měli znát a zároveň by to měla být jedna z prvních věcí, na kterou se dobrá marketingová agentura bude ptát. Cílů může být mnoho. Každý z nich by měl být SMART. To znamená, že by měl být konkrétní, měřitelný, dosažitelný, relevantní a časově ohraničený.

Vaše produkty

Popis produktů není jen o tom, abychom prošli váš web. Vy sami nejlépe víte, v čem jsou USP (prodejní argumenty) vašeho výrobku a jaké má nevýhody. Usnadněte reklamním agenturám již na začátku případnou spolupráci, a krátce jim popište produkty, kterých by se spolupráce měla týkat. Důležitý je i přibližný počet typů produktů.

Cílová skupina – kdo je váš klient?

Popis cílové skupiny je jedna z nejdůležitějších věcí. Ideální je popsat jak stávající stav (klienti jsou zejména A, B a C), tak ideální představu (klienti by mohli být D, E a F), stejně jako uvést, kdo vaším klientem není. 

Konkurence…

Co by každého markeťáka mělo zajímat je samozřejmě také konkurence. Kdo jsou vaši největší konkurenti? Podíváme se, jak komunikují, na koho cílí, na kterých reklamních kanálech jsou aktivní a samozřejmě mrkneme na to, co by šlo dělat jinak a lépe.

Rozpočet na reklamní kampaně

Množství práce většinou úzce souvisí s rozpočtem na reklamní kampaně. Asi pochopíte, že pokud chcete do PPC reklamy dát 10 000 Kč, práce pro PPC specialistu bude výrazně méně, než když dáte do kampaní půl milionu. Pokud nechcete hned odkrývat karty, nemusíte přímo v rámci výběrového řízení informaci vypisovat, počítejte ale s tím, že na tuto otázku alespoň rámcově bude chtít agentura odpověď. Informace je nicméně důležitá i proto, že malé agentury nezvládnou milionové kšefty a pro velké agentury zase není často zajímavý malý klient.

Co dalšího nás může zajímat?

Propagační materiály

Máte hotový logomanuál, brand, produktové fotky, videa a vlastní grafiku? Zkrátka, zda máme počítat s tím, že je v rámci budgetu budeme také vyrábět, nebo budeme pracovat s již existujícími materiály.

Další materiály

Máte zpracovanou marketingovou strategii nebo plán? Máte analýzu konkurence a trhu? I to se na začátku spolupráce hodí. Pokud to všechno nemáte, nezoufejte. Začít můžeme i bez toho, nebo je pro vás můžeme zpracovat. Pokud u vás v minulosti probíhal např. marketingový audit, i ten se bude hodit. Stejně jako reporty reklamních kampaní. Zkrátka – data, data a ještě jednou data.

Účty

Jaké účty již existují? Máte založený Google Analytics, Google Search Console, správně nastavený FB Pixel a také Business Manager? Máte aktivní firemní účet na Facebooku a Instagramu? Používáte TikTok a YouTube? Všechny tyhle věci bychom rádi věděli již před první nezávaznou schůzkou

Na začátku bychom do toho dali tak pět tisíc…

Kolik stojí marketing? Je to stejné jako u auta. Na dovolenou můžete odjet ve dvacet let staré Škodovce nebo v novém Ferrari. A takový rozdíl může být nejen v ceně marketingové agentury, ale také v odvedené práci. Proto je běžné, že vám přistane na stejnou věc nabídka za 15 000 Kč a 90 000 Kč. Pokud se chcete držet nějakého standardu, specifikujte to (chceme levnou reklamu, chceme špičkovou reklamu).

Mnoho lidí má představu, že investuje do reklamy málo a až podle návratnosti investuje více. Takto to ale nefunguje. Obecně existuje tzv. „Bod zlomu“, díky kterému se data nedají jednoduše extrapolovat. Pokud budete chtít investovat do domu, také nejdřív nekoupíte deset cihel, a podle toho, jak se vám v nich bydlí, dokoupíte zbytek domu.








Chcete efektivní marketing?




Vytvořila společnost